ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Δευ-Παρ – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 24638715, 24661220
Τηλεομοιότυπο: 24638705
Μενού

ΣΚΑΒΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΒΡΙΣΚΕΙΣ!

ΣΚΑΒΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΒΡΙΣΚΕΙΣ! ΜΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 

Με ενθουσιασμό και δίψα για γνώση, οι μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας βίωσαν μια αξέχαστη εμπειρία, συμμετέχοντας σε προσομοίωση αρχαιολογικής ανασκαφής, υπό την καθοδήγηση των αρχαιολόγων Έλενας Στυλιανού και Μαρίας Αργυρού από το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου (Υφυπουργείο Πολιτισμού). Τα παιδιά έφεραν στο φως αντίγραφα ευρημάτων από την προϊστορική και τη μεσαιωνική περίοδο της ιστορίας της Κύπρου, ανακαλύπτοντας κομμάτια της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού. 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ ArqueoMiravete, ArqueoLarnaca, με τη φιλοξενία του ισπανικού σχολείου IES MONTE MIRAVETE από την περιοχή της Μούρθια της Ισπανίας, την εβδομάδα 16-23/02/2025. Τα δύο σχολεία εργάζονται από κοινού στο προαναφερόμενο πρότζιεκτ με στόχο τη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας προσομοίωσης ανασκαφικού χώρου προκειμένου η αρχαιολογία να έρθει πιο κοντά στους μαθητές και τις μαθήτριες. 

Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης, οι μαθητές/τριες συμμετείχαν στα διάφορα στάδια ανασκαφής. Συγκεκριμένα: 

  • Σχεδίαση και Χαρτογράφηση: Αρχικά, οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τη σημασία της αποτύπωσης του χώρου. 
  • Καθορισμός Τομέων: Ο χώρος χωρίστηκε σε τέσσερα τετράγωνα, για να διευκολυνθεί η διαδικασία ανασκαφής και καταγραφής των ευρημάτων από ομάδες των 5. 
  • Κατάχωση αντικειμένων: Οι αρχαιολόγοι του Τμήματος Αρχαιοτήτων κατάχωσαν αντίγραφα αντικειμένων της Προϊστορικής και Μεσαιωνικής Κύπρου 
  • Αφαίρεση Εδάφους: Τα παιδιά χρησιμοποίησαν ειδικά εργαλεία, για να αφαιρέσουν στρώματα εδάφους με προσοχή.  
  • Εξέταση Ευρημάτων: Καθώς αποκαλύπτονταν τα ευρήματα, οι μαθητές/τριες τα εξέτασαν και τα κατέγραψαν στα φύλλα εργασίας τους. 
  • Ταξινόμηση και Τεκμηρίωση: Τα ευρήματα ταξινομήθηκαν βάσει του πλαισίου τους και καταγράφηκαν για μελλοντική ανάλυση. 
  • Παρουσίαση Αποτελεσμάτων: Στο τέλος της διαδικασίας, οι μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ανασκαφής τους. 

Με προσοχή, ενθουσιασμό και – ομολογουμένως – λίγη σκόνη στα ρούχα και λάσπη στα παπούτσια, τα παιδιά συμπλήρωσαν τα δίγλωσσα φύλλα εργασίας τους και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ανασκαφής τους. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, που στήριξε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία από την πρώτη στιγμή. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στις αρχαιολόγους Έλενα Στυλιανού και Μαρία Αργυρού, καθώς και στους εργάτες του Τμήματος Αρχαιοτήτων Λάρνακας, Πανίκο Παναγή, Αντώνη Αντρέου, Αντρέα Αναστασίου, Γιασουμή Γιασουμή και Παναγιώτη Χρυσάνθου, που συνέβαλαν καθοριστικά στην οργάνωση του χώρου καθώς και στην κατάχωση των αντικειμένων. 

Παράλληλα, η δημιουργία πήλινων αντικειμένων εμπλουτίστηκε με την πολύτιμη συμβολή του Youth Maker Space Λάρνακας του ΟΝΕΚ, το οποίο παρείχε σχετικό εργαστήριο, με τις Λήδα Σολομωνίδου και Μαρία Χριστοφή, δίνοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες μια βιωματική εμπειρία δημιουργίας. 

Η δράση απέδειξε ότι η αρχαιολογία δεν είναι απλώς ένα μάθημα, αλλά ένας ζωντανός κόσμος που περιμένει να τον ανακαλύψουμε!