Συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα “Μαθητική Επιχείρηση της χρονιάς 2022" του Οργανισμού Junior Achievement Κύπρου.
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021, στο οποίο το σχολείο μας έλαβε μέρος με δύο μαθητικές επιχειρήσεις. Την SOYCAH και GOLDEN SHINE. Στόχος του προγράμματος αυτού, το οποίο γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου, είναι η εξοικείωση των μαθητών στο θέμα της δημιουργίας και ανάπτυξης των επιχειρηματικών δεξιοτήτων τους.
Στις 2 και 3 Απριλίου 2022 έγινε η Εμπορική Έκθεση στο Mall of Cyprus, όπου όλες οι ομάδες παγκύπρια συμμετείχαν με δικά τους περίπτερα, παρουσιάζοντας τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που δημιούργησαν.
Η πρώτη ομάδα του σχολείου μας SOYCAH (Soy Candles Handmade), αποτελούμενη από τις μαθήτριες του Α24 Μύρια Καρακίτη, Σταυριάνα Κάουτσιη, Παντελίτσα Παντζιαρου και Ελισάβετ Κουφοπαύλου επίλεξε να φτιάξει κεριά σόγιας με αιθέρια έλαια. Όπως είναι γνωστό, η σόγια είναι ένα φυτικό προϊόν φιλικό προς τον περιβάλλον το οποίο είναι 100% βιοδιασπώμενο μη τοξικό και έχουν χαμηλό σημείο τήξης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαρκούν έως και 50% περισσότερο από τα κεριά παραφίνης, γιατί λιώνουν πιο αργά. Παρουσιάζονται σε ροζ και μπλε αποχρώσεις και συνοδεύονται από αρώματα λεβάντας, γιασεμιού, ωκεανού, κόκκινου σταφυλιού και βανίλιας.
Για την παραγωγή του προϊόντος έγινε ο σχεδιασμός του καλουπιού σε κατάλληλο σχεδιαστικό λογισμικό. Ακολούθως, το καλούπι εκτυπώθηκε σε τρισδιάστατο εκτυπωτή και στη συνέχεια εκτυπώθηκε και χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθεί το καλούπι της σιλικόνης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η γύψινη βάση μέσα στην οποία μπήκε το κερί σόγιας και αναλογία αιθέριου ελαίου.
Η δεύτερη μαθητική επιχείρηση, η GOLDEN SHINE, αποτελούμενη από τους μαθητές Αντώνη Πασχαλίδη και Πέτρο Πέτρου του Α24 και τους Γρηγόρη Φυσεντζίδη και Στέφανο Χατζηνικόλα του Α22, επίλεξε να φτιάξει μια βάση για φορητό υπολογιστή (Laptop). Η βάση είναι κατασκευασμένη από ανακυκλώσιμο ξύλο (MDF). Είναι πολύ ελαφριά και εύκολη στην μεταφορά της καθώς και στην αποσυναρμολόγηση της. Επιπρόσθετα, λόγω του εργονομικού σχεδιασμού της, βελτιώνει την στάση του σώματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης. Επίσης παρατείνει την διάρκεια ζωής του ηλεκτρονικού υπολογιστή γιατί αντιμετωπίζονται προβλήματα υπερθέρμανσης του φορητού υπολογιστή.
Για την διαδικασία της παραγωγής του προϊόντος αρχικά χρειάστηκε να γίνει ο σχεδιασμός της βάσης του φορητού υπολογιστή σε κατάλληλο σχεδιαστικό λογισμικό. Ακολούθως, το προϊόν κόπηκε με την χρήση Laser Cutter στο Youth Makerspace Λάρνακας, ενός χώρου που υπάρχει καινοτόμος εξοπλισμός αιχμής και παρέχετε δωρεάν στο κοινό για να χρησιμοποιήσει, ως μέτρο προώθησης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητάς από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου. Ακολούθως, για να πάρει την τελική του μορφή το προϊόν χρειάστηκε ειδική οικολογική μπογιά για να κλείσουν οι πόροι του ξύλου και αρκετές στρώσεις μπογιάς ανάλογα με το επιθυμητό χρώμα.
Και τις δύο ομάδες συντόνιζαν οι εκπαιδευτικοί:
Ελενίτσα Μιχαήλ καθηγήτρια Οικονομικών, Ειρηναίο Χατζημάρκου καθηγητή Τεχνολογίας, Νίκη Παναγή Φιλόλογο και Στέλιο Πέτρου καθηγητή Τεχνολογίας.