Λύκειο Αγίου Γεωργίου
Δευτέρα - Παράσκευη – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 24638715, 24636118
Τηλεομοιότυπο: 24638705
Μενού

Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet) Κύπρου

 

 

 

 

 

 

 

 

Δίκτυο Εταιρικών Σχολείων Ουνέσκο

Πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2023, στο Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού η 1η συνάντηση συντονιστών Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου όπου το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από την εκπαιδευτικό Μισιελίνα Σταυρινού.

Η λειτουργός της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κύπρου, Θέκλα Παπαντωνίου έκανε την πρώτη παρουσίαση των στόχων και δράσεων της UNESCO και η νέα Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Κύπρου, Κατερίνα Βλαδιμήρου παρουσίασε τη θεματική της φετινής χρονιάς καθώς επίσης και τις κύριες δράσεις που έχουν προγραμματιστεί. Με την ευκαιρία αυτή, καλούμε τους μαθητές και μαθήτριες μας να συμμετάσχουν ενεργά στις διάφορες δράσεις που θα πραγματοποιήσει το σχολείο μας.

Μισιελίνα Σταυρινού, καθηγήτρια Αγγλικών

 

 
 

 

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ASPnet-UNESCO  

 

Σε παιδαγωγική συνεδρία, παρουσιάστηκαν τα πορίσματα από τη συμμετοχή του σχολείου μας στο  21ο Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων Αττικής μελών του Δικτύου Σχολείων ASPnet-UNESCO  με θέμα: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ»

Συμμετοχή του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας στο 21ο Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων Αττικής μελών  του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων ASPnet-UNESCO

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το σχολείο μας, έδωσε δυναμικά το «παρών» στο Μαθητικό Συμπόσιο Λυκείων μελών του Δικτύου  UNESCΟ (ASPnet). Μετά από δύο χρόνια διακοπής, λόγω της πανδημίας  COVID19, μαθητές και μαθήτριες από Λύκεια της Αττικής και της Κύπρου, συμμετείχαν με μεγάλο ενθουσιασμό στον φετινό 21ο Μαθητικό Συμπόσιο, που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις  16-17 Φεβρουαρίου 2023 από το κολλέγιο Αθηνών, με θέμα: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ: Κλιματική ουδετερότητα, κλιματική δικαιοσύνη, κλιματική μετανάστευση».

Στο καλλιτεχνικό μέρος οι μαθητές/τριες, μέσα από βίντεο, τραγούδια, χορογραφίες και θεατρικά δρώμενα , ευαισθητοποίησαν το κοινό γύρω από το πρόβλημα και τις προεκτάσεις του. Στη συνέχεια, χωρισμένοι σε δεκαέξι (16) δεκαμελείς επιτροπές, παρουσίασαν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και πρότειναν λύσεις και μέτρα για την αντιμετώπισή της. Στα πορίσματα των επιτροπών που ψηφίστηκαν θα αποσταλούν στην έδρα της UNESCO.

Το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι μαθήτριες  Ελπίδα Γιούργα (Β52) και Βανέσσα  Αντρέα Τσιμποέσο (Β52), με συνοδό καθηγήτρια την κυρία  Μισιελίνα Σταυρινού.

Γενικός σκοπός των Μαθητικών Συμποσίων είναι η προώθηση και η διάδοση των αρχών της UNESCO και των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει, με στόχο τη δημιουργία υπεύθυνων, ενεργών πολιτών που θα δραστηριοποιούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο γνωρίζοντας τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

 

 

Συμμετοχή  στο Παγκόσμιο Συνέδριο ΑSPnet Unesco

Η εμπειρία της πανδημίας  και της κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια, μας υπενθύμισε πόσο άρρηκτα συνδεδεμένοι είναι όλοι οι άνθρωποι, σαν μια παγκόσμια οικογένεια, αλλά και πόσο εξαρτάται η υγεία του καθενός μας από την επιβίωση των οικοσυστημάτων και τη μεταξύ μας αλληλεγγύη. Γι’ αυτό χρειάζεται να αναλάβουμε δράσεις με τις οποίες θα δημιουργούνται οι σωστές προϋποθέσεις για ένα κόσμο καλύτερο, υγιέστερο, πιο πράσινο και πιο δίκαιο για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο, για τη σχολική χρονιά 2021-2022, τα μέλη του Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO Kύπρου, έχουν δραστηριοποιηθεί  με διάφορες δράσεις με στόχο την έμπρακτη εφαρμογή τους για μια καλύτερη βιώσιμη ανάπτυξη. Επιπλέον, έχουν γίνει σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών με θέμα την Αειφόρο Ανάπτυξη –«Youth Driving Change for Sustainable Development».

Καλή πλοήγηση!

 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΡΩΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΆΥΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

Την Παρασκευή 3/12/2021, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση μας με το σχολείο 1576 της Μόσχας.  Η συνεργασία ξεκίνησε από πέρσι όταν ο κος Παύλος Δαπόλας μας προώθησε ηλεκτρονικό μήνυμα από το συγκεκριμένο σχολείο με το οποίο ζητούσαν κάποιου είδους συνεργασία στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών.

Η δράση αυτή χαρακτηρίστηκε ως πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για τα παιδιά μας εφόσον τους δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία για την προετοιμασία της παρουσίασης (Microsoft Word & PowerPoint, Google Docs and Google Slides, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και μηνύματα, και πλατφόρμες για διαδικτυακές συναντήσεις).  Επίσης πήραν μια πρώτη εμπειρία στο πώς οργανώνεται και εργάζεται μια ομάδα για την ετοιμασία παρουσίασης.  Έκαναν εξάσκηση σε presentation skills, εξάσκηση στην αγγλική γλώσσα, ετοίμασαν υλικό στην θεματική ενότητα Festivals and Traditions, έμαθαν να εργάζονται ομαδικά αναλαμβάνοντας διάφορους ρόλους στην κάθε ομάδα και δημιούργησαν δίκτυα συνεργασίας με μαθητές της ηλικίας τους στο εξωτερικό.

 

Εφαρμογή του Προγράμματος του ΜΚΟ Cardet «Μαζί για ένα βιώσιμο σχολείο – Together for Sustainable School »

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

Την Τετάρτη, 16/2/2022,  ακολουθώντας το σύνθημα «Μαζί για ένα βιώσιμο σχολείο», οι μαθητές/τριες της ομάδας UNESCO του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, παρακολούθησαν μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τη φύση που εκπέμπει SOS. Τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικό εργαστήρι, με θέμα την οικολογική καταστροφή και πώς αυτό επηρεάζει  τις διάφορες χώρες του πλανήτη μας. Το βιωματικό εργαστήρι διενεργήθηκε από  εξωτερικούς συνεργάτες μας, από τον ΜΚΟ Cardet, την κ. Νικολέττα Παντέλα, υπεύθυνη διαχείρισης του συγκεκριμένου προγράμματος και τον κ. Λάζαρο Κατσουρομάλλη, ειδικό σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι μαθητές /τριες στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε ομάδες και επέλεξαν ένα πρόβλημα του σχολείου που τους απασχολεί. Οι ιδέες από όλους τους μαθητές/μαθήτριες ήταν πολλές και έδειξαν πως υπάρχει θετική σκέψη, για δημιουργικότητα για ένα καλύτερο βιώσιμο σχολείο. Κάδοι ανακύκλωσης, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και η αναδιοργάνωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς προς και από το σχολείο, ήταν λίγες μόνο από αυτές τις σκέψεις.

Συμπερασματικά, για την επίτευξη μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας, πρέπει να προσεγγίσουμε το περιβάλλον, το κλίμα, την οικονομία και την κοινωνία ως άρρηκτα συνδεδεμένα τμήματα της  ίδιας οντότητας.

 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν στο πρόγραμμα "Μαζί για ένα βιώσιμο σχολείο", ομάδα μαθητών/τριών μας, δημιούργησε τον πιο κάτω δεκάλογος με εύκολες «πράσινες δράσεις» που μπορεί ο καθένας μας  να εφαρμόσει στην καθημερινότητά του.

Συμμετοχή στο 44o Παγκύπριο Συμπόσιο Δικτύου Εταιρικών Σχολείων UNESCO (ASPnet)

 

 Δεντροφύτευση

Οι δράσεις για τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022, ολοκληρώθηκαν με την δεντροφύτευση  που έγινε την Παρασκευή, 6/5/2022, με την ενεργό συμμετοχή, τόσο των μαθητών/τριών, όσον και των εκπαιδευτικών του σχολείου. Στη δράση αυτή, συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος  του σχολείου.  Οι εμπλεκόμενοι, φύτεψαν, πότισαν και υιοθέτησαν τη φροντίδα των  δέντρων, με την ελπίδα ότι σε λίγα χρόνια ο σχολικός χώρος θα περιβάλλεται  με πράσινο!