Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε την Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024, η Ημερίδα αφιερωμένη στον αξιόλογο Λογοτέχνη και Μελετητή Λεύκιο Ζαφειρίου από το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας-Μουσικό Σχολείο Λάρνακας «Μίκης Θεοδωράκης». Πριν την έναρξη της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε τελετή ονοματοδοσίας του Θεάτρου Λυκείου Αγίου Γεωργίου σε «Αίθουσα Θεάτρου Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λεύκιος Ζαφειρίου» από τον έντιμο κύριο Δήμαρχο Λάρνακας, κ. Ανδρέα Βύρα και τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Κυριάκο Κωστέα. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται μια σχέση διαχρονική με έναν καταξιωμένο άνθρωπο των Γραμμάτων, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με το σχολείο, καθώς υπήρξε μαθητής και αργότερα καθηγητής του.
Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους Εκπρόσωπος της Μητρόπολης Κιτίου, ο Βουλευτής Λάρνακας κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης Λάρνακας – Αμμοχώστου κ. Μιχάλης Τορτούρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας κ. Γιώργος Ανδρέου, ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Λάρνακας κ. Κώστας Κώστα (Πελέ), ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας κ. Ανδρέας Ζωδιάτης, η αδελφή του αείμνηστου Λεύκιου Ζαφειρίου, ποιήτρια Φροσούλα Κολοσσιάτου, φίλοι, συνεργάτες και ομότεχνοι του Ζαφειρίου, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες.
Στο πλαίσιο της Ημερίδας διαβάστηκαν χαιρετισμοί που απέστειλαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κιτίου, κ. Νεκτάριος και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Αθηνά Μιχαηλίδου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας κ. Πέτρος Χρυσοστόμου και ο Διευθυντής του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας κ. Κυριάκος Κωστέας.
Η Ημερίδα άρχισε με δραματοποίηση σκηνών από τη νουβέλα Οι Συμμορίτες. Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας ενσάρκωσαν επιτυχώς τον ρόλο τους, προκαλώντας ενθουσιασμό και συγκίνηση στο κοινό, κερδίζοντας έτσι το θερμό τους χειροκρότημα.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των εκλεκτών προσκεκλημένων. Ομιλητές ήταν:
- η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου Αφροδίτη Αθανασοπούλου, η οποία σκιαγράφησε τον λογοτέχνη και μελετητή Λεύκιο Ζαφειρίου μέσα από την αλληλογραφία που είχε με τον διακεκριμένο νεοελληνιστή και πανεπιστημιακό δάσκαλο Στυλιανό Αλεξίου.
- η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας και Μέλος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μαρίνα Ροδοσθένους-Μπαλάφα, που προέβη σε χαρτογράφηση του έργου του Λεύκιου Ζαφειρίου Η μετέωρη θλίψη της Ιστορίας σχολιάζοντας παράλληλα και τη διασύνδεσή του με τον Κόσμο της Κύπρου του Αδαμάντιου Διαμαντή.
- ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού-Νεανικού Βιβλίου, Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, Λογοτέχνης, Ερευνητής, Παιδαγωγός Κώστας Κατσώνης, ο οποίος μίλησε για τη σχέση του Λεύκιου Ζαφειρίου με το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, καθώς και για τις πρώτες ποιητικές του απόπειρες όταν ήταν μαθητής του «Γυμνασίου Λάρνακος», όπως ονομαζόταν τότε το σχολείο.
Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, ομάδα μαθητών και μαθητριών πήρε συνέντευξη από φίλους, μαθητές, ομοτέχνους και συνεργάτες του Λεύκιου Ζαφειρίου, σε μια προσπάθεια καλύτερης γνωριμίας με τον Άνθρωπο, Εκπαιδευτικό, Λογοτέχνη και Μελετητή Λεύκιο Ζαφειρίου. Συνεντευξιαζόμενοι ήταν η Ελένη Σιναϊνού, πρώην μαθήτρια του Ζαφειρίου στο Γυμνάσιο του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, η Αγγέλα Καϊμακλιώτη, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Κίνησης Λάρνακας, Εκπαιδευτικός, Λογοτέχνης, η οποία υπήρξε μαθήτριά του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και ο φίλος και στενός του συνεργάτης Γιώργος Κ. Μύαρης, Φιλόλογος, Συγγραφέας, Μελετητής.
Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Ημερίδα συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός μαθητών και μαθητριών με παρουσίαση θεματικών από το έργο του Ζαφειρίου και μελοποιημένων στίχων από το πρωτόλειο ποίημα με τίτλο «Το Ξέρω», που o Λογοτέχνης δημοσίευσε στο περιοδικό του σχολείου Μαθητικός Φάρος τη σχολική χρονιά 1966-1967, όταν ήταν τελειόφοιτος μαθητής.
Στον προθάλαμο του σχολείου ετοιμάστηκε έκθεση εις μνήμην Λεύκιου Ζαφειρίου με την εργογραφία, έγγραφα και φωτογραφίες του, τα οποία ευγενικά παραχώρησε η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο καλός του φίλος Δρ Κώστας Κατσώνης. Η Ημερίδα μεταδιδόταν διαδικτυακά για όσους/ες επιθυμούσαν να την παρακολουθήσουν και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.
Οι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες, απέσπασαν πολύ θετικά σχόλια από τους παρευρισκομένους για τη διοργάνωση της ξεχωριστής και συγκινητικής αυτής εκδήλωσης του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, η οποία αποσκοπούσε στην απότιση φόρου τιμής σε έναν ευγενικό, σεμνό, αλλά και ακούραστο εργάτη των Γραμμάτων και του Πνεύματος.