Λύκειο Αγίου Γεωργίου
Δευτέρα - Παράσκευη – 7.30-13.35
Τηλέφωνα: 24638715, 24636118
Τηλεομοιότυπο: 24638705
Μενού

ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εκπαιδευτική εκδρομή του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας στον Πεδουλά, 8-10 Μαρτίου 2023, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέοι δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» και του μαθήματος της Βιολογίας

Οι «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» (Young Reporters for the Environment- YRE) είναι ένα διεθνές δίκτυο νέων ηλικίας 11-21 ετών το οποίο δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 45 χώρες και συντονίζεται από τον μη κερδοσκοπικό και μη κυβερνητικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) (http://www.fee-international.org), που εδρεύει στην Κοπεγχάγη (Δανία).

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να πάρουν τεκμηριωμένη θέση σε κρίσιμα περιβαλλοντικά θέματα που τους αφορούν άμεσα και που επηρεάζουν την κοινότητά τους ή την Κύπρο γενικότερα. Προσφέρει στους/στις μαθητές/τριες την πλατφόρμα να προτείνουν αειφόρες λύσεις υποβάλλοντας είτε διερευνητικά άρθρα είτε φωτογραφίες είτε φιλμάκια.

Το Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας συμμετείχε στο προαναφερόμενο Πρόγραμμα με τριάντα παιδιά της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου καθώς και της Β΄Λυκείου μαζί με τρεις εκπαιδευτικούς. Η εκπαιδευτική, τριήμερη εκδρομή πραγματοποιήθηκε στο γραφικό χωριό Πεδουλάς. Η ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην περιοχή, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και να μελετήσουν τις σπάνιες τοιχογραφίες της καθώς και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Έπειτα, εξερεύνησαν την Πλατεία Τροόδους μελετώντας το οικοσύστημα της περιοχής. Εκεί οι λειτουργοί της Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΠΑΑ) έδωσαν στα παιδιά κιάλια και κάρτες με διάφορα πουλιά της περιοχής και τα εκπαίδευσαν στην πτηνοπαρατήρηση. Παράλληλα, συνεργάστηκαν σε μικρές ομάδες, ώστε να μάθουν με παιγνιώδη τρόπο την ιστορία των αποδημητικών πουλιών. 

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν πεζοπορίες σε δύσβατα, αλλά πανέμορφα μονοπάτια με κύριο χαρακτηριστικό τις ανθισμένες αμυγδαλιές και το κελάρυσμα των ρυακιών τα οποία μάγεψαν τα παιδιά.

Τέτοιου είδους εκδρομές δίνουν την ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η φύση αποτελεί την καλύτερη «αίθουσα διδασκαλίας»!

Υπεύθυνοι δράσης: Μάριος Χατζηρούσος, καθηγητής Βιολογίας, Μισιελίνα Σταυρινού, καθηγήτρια Αγγλικών και Χαρά Τοφαλλή, Φιλόλογος.