Διασχολική διαλογική συζήτηση Γυμνασίου Δροσιάς και Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, στα Αγγλικά με θέμα: Τεχνητή νοημοσύνη: Ευλογία ή κατάρα
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον γεγονός στις ζωές μας. Τα δυνητικά οφέλη της για τις κοινωνίες μας είναι πολλαπλά, παράλληλα όμως ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους. Υπό τον τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Κατάρα ή Ευλογία;» πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά Διασχολική Διαλογική Συζήτηση (Debate) στα Αγγλικά, με τη συμμετοχή δύο Γυμνασίων της πόλης της Λάρνακας, του Γυμνασίου Δροσιάς και του Μουσικού Σχολείου Λάρνακας, «Μίκης Θεοδωράκης», που εδράζεται στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Η διασχολική διαλογική συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 στο Θέατρο «Λεύκιος Ζαφειρίου» του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας.
Η ομάδα του Γυμνασίου Δροσιάς τάχθηκε υπέρ της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, ενώ το Μουσικό Σχολείο Λάρνακας εναντίον. Κατά τη διάρκεια της διαλογικής συζήτησης, συζητήθηκαν σε βάθος οι θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης και έγινε αναφορά σε τρόπους αποφυγής των πιθανών αρνητικών επιπτώσεων. H διαλογική συζήτηση εμπεριείχε στοιχεία της εξομοίωσης της Γενικής Συνέλευσης του Ευρωπαïκού Κοινοβουλίου Νέων, όπως είναι οι ομιλίες (defense speeches, attack speeches και summation speeches) και το General Assembly. Τη συζήτηση, η οποία ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ενδελεχής, με τεκμηριωμένα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές/τριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου καθώς και καθηγητές/τριες.
Η Ομάδα 1 (Γυμνάσιο Δροσιάς) αποτελείτο από τους μαθητές Μιχάλη Μιχαηλούδη που είχε τον ρόλο του Αρχηγού, Αντρέα Τζιαπούρα, Γεωργία Φιλίππου, Δάφνη Νικολάου, Έριν Πώλα Γκλόβερ, Στέλιο Πετρίδη και Χριστόδουλο Αρσένογλου ενώ η Ομάδα 2 (Μουσικό Σχολείο Λάρνακας «Μίκης Θεοδωράκης») από τους Ίριδα Άντρεα Αστέρη, η οποία ηγείτο της Ομάδας, καθώς και τους Γιώργο Μαυρουδή, Ελένη Χαραλάμπους, Κωνσταντίνο Τηλεμάχου Ντιέκο Αντρέα Μέντεζ, Σοφία Χάρρινγκτον και Σοφία Ραχματούλιν. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν οι Γιώργος Στυλιανίδης και Χριστίνα Ιασωνίδου μαθητές του Λυκείου Αγίου Γεωργίου.
Την Κριτική Επιτροπή απάρτιζαν η καθηγήτρια κα. Μαρία Χατζηθεοχάρους (Πρόεδρος) και οι μαθητές Δήμητρα Πλεγχίδου, Μιχαήλ Νταλάκας και Αντώνης Παπαευριπίδης, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος σε προηγούμενες διασχολικές συζητήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο Γυμνάσιο Δροσιάς, από όπου ξεκίνησε και ο θεσμός των Σχολικών Διαλογικών Συζητήσεων. Η Κριτική Επιτροπή αποφάσισε ότι το αποτέλεσμα της Διασχολικής Διαλογικής Συζήτησης ήταν ισόπαλο, εφόσον και οι δυο Ομάδες
παρουσίασαν με ευχέρεια και εμπεριστατωμένα τις θέσεις τους, αντικρούοντας με στοιχεία από έρευνες και μελέτες τα επιχειρήματα της αντίπαλης Ομάδας.
Με το πέρας της εκδήλωσης, οι μαθητές/τριες έδωσαν συνέντευξη στον λειτουργό του Youth Makeraspace Λάρνακας, κ. Ανδρέα Στρουμπούλη, αναφέροντας τις δεξιότητες που απέκτησαν μέσα από τη διαδικασία προετοιμασίας για τη διαλογική συζήτηση καθώς και τις εμπειρίες που αποκόμισαν μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους στην εν λόγω δράση. Το Youth Makerspace Λάρνακας, ένας χώρος τεχνολογίας για νέους και ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση της διαλογικής συζήτησης, το θέμα της οποίας εμπίπτει πλήρως στο φάσμα των δράσεών του. Το πλήρες βίντεο της Διασχολικής Διαλογικής Συζήτησης θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Όλοι οι μαθητές/τριες απέδειξαν περίτρανα ότι μπορούν να χειριστούν την Αγγλική γλώσσα με ευχέρεια και να συζητήσουν σοβαρά θέματα σε βάθος και με κριτική σκέψη, επιδεικνύοντας πνεύμα ομαδικότητας, σεβασμού της αντίθετης άποψης και αλληλοκατανόησης. Την οργάνωση της εκδήλωσης και την προετοιμασία των μαθητών ανέλαβαν οι καθηγήτριες Αγγλικών, κ. Άντια Μαυρομάτη (Μουσικό Σχολείο Λάρνακας – Λύκειο Αγίου Γεωργίου) και η κ. Έλενα Καλλή (Γυμνάσιο Δροσιάς).